11 Kasım 2011 Cuma

Rise of the Planet of the Apes (2011)




Rise of the Planet of the Apes (2011)

Günümüz San Francisco'sunda geçen hikâyede genetik mühendislerinin, maymunların beyinlerini geliştirmek için yaptıkları genetik deneyler sonucunda maymunların zekalarının gelişmesi ve insan ırkının kötü yönlerine de maruz kalmaları sonucu insanlar üzerinde üstünlük kurmak için açtıkları savaş konu alınıyor. Maymun Sezar'ın gözünden izlediğimiz hikâyede sevgi ve kibir bir araya gelip, eşi benzeri olmayan bir savaşa dönüşüyor...

1 yorum:

  1. über süpersonik bir bilimkurgu. özellikle genelde sıçılan prequel olaylarının tam tersine asıl filmle sahnesi sahnesine bağdaşan, ilk filmdeki alt metni ve toplumsal eleştiri bıdı bıdısını tekrar benzer şekilde ama farklı yollarla gözler önüne sermekten çekinmeyen, söylemek istediğini diyaloglarla vermeyip filmin içine yedirebilen bir film. çok iyi bir prequel olmasını da şuna bağlayabiliriz:

    --- spoiler ---

    göndermeden ziyade olay örgüsünü tamamlamaya yönelik durumların olması; mesela insanlığın neden yok olabileceğini tartışırken 68'deki filmde, epidemik bir olayın meydana gelebileceğinden bahsediyorlardı. olay örgüsünü en sabitinden tamamlayan birkaç nokta var; ilk filmde maymunlar sadece, filmin sonundan anlayacağımız gibi ny civarındaki bir kavimden ibaret. rise'ın sonunda da ceaser diğer maymunlarla ny'daki bir parka kaçıyor ve orada yaşamaya başlıyorlardı mesela. her şeyin başladığı ve bittiği yer o park. ya da hastalığın neden maymunları değil de insanları etkilediğini kullanılan ilacın insanlar ve maymunlar arasında zıt bir reaksiyona yol açtığını görüyoruz. rise'da ayrıca arka planda uzaya gönderilen gemiden bahsediliyor televizyonda falan; o da tahmin edebileceğin gibi ilk filmdeki gemi. ceaser büyük ihtimalle o dönemlerde evrimin anasına koyduğu için o olayları takip etti ve maymunların dininde mitlerin yaratılması sürecinde bu olay daha sonra ilk filmdeki "imam"ın alıntıladığı yerlerle bağdaşmaya başladı. gönderme olarak daha çok ceaser'ın özgürlük heykelinin makedini yapması, maymunların kafesteki hayatları ile ilk filmdeki insanların kafesteki hayatlarının bağdaşması, ilk filmde oynayan elemanın başka bir filminin arka plandaki televizyonda gözükmesi gibi noktalar var. ayrıca ceaser diğer filmlerde olan başka bir maymun karaktere de gönderme. anlayacağın rise tam olarak dört dörtlük bir prequel.

    --- spoiler ---

    düzenleme: vay eşşeğin şeyi, rise san fransisko'da niye geçiyor lan? olmadı şimdi.
    (duncanidaho)

    YanıtlaSil